Praktijk Bewust Zijn

Praktijk voor lichaamsgerichte psychotherapie

Relatietherapie

In een relatie zijn er drie dynamieken. Jijzelf, de ander en jullie samen. Als er ergens in een van die drie iets vast loopt of als de balans er niet meer is dan kunnen er problemen ontstaan.

Ik kan jullie helpen om helder te krijgen waar de disbalans is en ik kan daar gerichte therapie op aanbieden.

 

Relatietherapie kan ingezet worden bij:

  • partnerrelaties
  • familierelaties. Bijvoorbeeld ouder(s) en kind of kinderen onderling.
  • elk ander gebied waarin er sprake is van een bepaalde relatie met een ander.

In relatietherapie krijg je hier inzicht in. Door inzicht te krijgen kan er begrip ontstaan en mogelijkheid om in beweging te krijgen wat vast zat. Het doel van relatie therapie is dan ook om dit helder te krijgen en om zo weer mogelijkheden te ontdekken in jezelf en in de relatie.

Relatietherapie tussen partners

Er zijn verschillende fases waar een relatie doorheen gaat, soms gaat een partner al naar de volgende fase en blijft de ander achter. Dit kan wrijving en emoties geven in een relatie. In de relatietherapie krijg je hier inzicht in waardoor je ook beter begrijpt waarom jullie op een bepaalde manier op elkaar reageren.

Het kan zijn dat oude rollen en patronen uit eerdere (familie)relaties in de weg zitten om in je huidige relatie je open te stellen. Je reageert dan vanuit een oud deel. Het kan zijn dat er iets gebeurd is in de huidige relatie wat de andere partner moeilijk kan vergeven of mee om gaan. Ook kan het zijn dat er onzekerheid speelt bij een van de partners of verschillende wensen en verlangens waar je samen niet uit kunt komen. Er kan een gemis aan veiligheid zijn of een gevoel van ongelijkwaardigheid. Of het lukt niet meer om met elkaar te communiceren en zo samen verder te komen.

We gaan gezamenlijk op zoek naar de knooppunten in jullie relatie. Dit doen we op een gelijkwaardige manier voor beiden. Het is belangrijk dat je zelf inzicht krijgt in je eigen processen binnen je relatie, maar ook meer inzicht krijgt in waarom de ander zo op jou reageert. Zo kan het zijn dat jullie weer naar elkaar toegroeien of het kan zijn dat je besluit om ieder zijn eigen weg te gaan. Als therapeut sta ik hier neutraal in.

Het kan blijken tijdens de relatietherapie dat individueel sessies nodig zijn om aan bepaalde issues te werken. Daarvoor zullen dan andere afspraken gemaakt worden. Deze individuele sessies zijn niet bedoeld om te praten over de andere partner, maar om te praten over wat er in jezelf gebeurt en wat het met jezelf doet. Zo kun je blokkades of pijnen in jezelf in individuele sessies opruimen, waardoor er weer mogelijkheden ontstaan in je relatie. Als je zelf in balans bent heeft dat uiteraard ook zijn uitwerking op de ander.

Als om wat voor reden dan ook kinderen of pubers betrokken zijn geraakt is het zaak om hier zo snel mogelijk actie in te nemen en deze belasting bij ze weg te halen. Ook hier kan ik jullie en je kind(eren) bij begeleiden, kijk hier voor kind- en pubercoaching.

Relatietherapie in de familie

Als er problemen zijn ontstaan binnen een gezin of binnen een familie is het mogelijk om beiden langs te komen. Als er kinderen bij betrokken zijn, dan zal ik bewaken dat het voor de kinderen een veilige omgeving is waarin ze de dingen kunnen zeggen die nodig zijn om een doorbraak te bewerkstelligen waardoor de situatie kan verbeteren. De confrontaties die soms nodig zijn om die verandering te krijgen kan ik begeleiden zodat alle partijen weer verder kunnen. Problemen binnen een gezin kunnen zijn ontstaan door miscommunicatie of door oude pijnen in de ouders of kinderen die getriggert worden. Een individueel coachingtraject is vaak wenselijk om het contact te herstellen. Het doel van deze gesprekken is altijd om over en weer begrip te krijgen voor elkaars gevoelens en gedrag.

Hoe gaat het in zijn werk

Je bent welkom om langs te komen voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek waarin jullie beiden kunnen vertellen wat er speelt en ik zal uitleggen over de therapie. Dit is kosteloos en duurt een half uurtje.
Van daaruit kunnen we een plan maken. Je kunt er ook voor kiezen om direct aan de slag te gaan tijdens je eerste bezoek, dan duurt een sessie ruim een uur. Jullie vertellen beiden wat jij vindt dat het probleem is en vooral wat je graag zou willen en wat je verwachtingen zijn. Door middel van verschillende technieken en oefeningen gaan we op zoek naar waar jullie relatie is vastgelopen en vooral dat je inzicht krijgt in wat er nodig is om weer in beweging te krijgen wat vastzit.

Na elk gesprek krijgen jullie een verslag thuisgestuurd met de inzichten, afspraken en oefeningen of opdrachten voor thuis.

Voor meer informatie over vergoedingen klik hier.

Relatie therapie wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar. Als individuele therapie noodzakelijk blijkt, dan worden die sessies wel vergoed als je de juiste aanvullende verzekering hebt.

Voor een afspraak klik hier.